Datum objave: 1. veljače 2024.
Kategorija: Događanja | Vijesti

Zagrebački obrtnički sajam

Na Zagrebačkom velesajmu 24. i 25. siječnja 2024. održan je deveti u nizu Zagrebački obrtnički sajam, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, uz potporu Grada Zagreba i Zagrebačke županije. 

Cilj sajma predstavljanje  je zanimanja i usmjerenja budućim srednjoškolcima, osvješćivanje važnosti strukovnih zanimanja i obrta te izmjenjivanje informacija i umrežavanje strukovnih škola i zanimanja. Naša škola i ove godine uspješno se predstavila prvi i drugi dan održavanja sajma.                                                                                

Prvi dan sajma učenici gimnazijskog usmjerenja i učenice usmjerenja frizer, pod vodstvom stručne učiteljice Senke Derifaj, otvorili su sajam plesnom točkom uz upotrebu znakovnog jezika koja je za cilj imala promicanje suradnje, razvijanje svijesti o važnosti strukovnog obrazovanja i jačanje meduvršnjačke tolerancije. Učenici koji su sudjelovali su: Mia Prole, Gabrijela Moguljak, Vanesa Tomaj, Korina Hamalić, Anna Leka, Katja Međaković, Karlo Marčan, Karlo Andreani,Sara Radanović i Lucija Čadoić. Uz navedeno, predstavili smo strojarska zanimanja industrijski mehaničar i pomoćni bravar. Učenici 1.e razreda Matija Kordej i Ivica Pelko kroz nekoliko didaktičkih i proizvodnih vježbi iz područja ručne obrade kovina, spajanja materijala i antikorozivne zaštite kovina predstavili su potrebne radne vještine i znanja za izvedbu navedenih vježbi, uz vodstvo nastavnika Branka Gretića.          

Drugog dana održavanja sajma učenici Martin Andruza i David Jurina u pratnji profesora Rozarija Ivačića predstavili su smjerove Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, Elektromonter i Elektromehaničar. Mnogim mladim učenicima, naročito osnovnoškolcima, nastavnicima i ostalim zainteresiranima pokazali su što sve rade u našoj školi i koju opremu imaju unutar tih smjerova. Također su prikazali koja znanja i vještine se kod nas mogu postići kroz strukovna zanimanja.                                         

Oba dana na sajmu u sklopu sektora intelektualnih djelatnosti prikazali smo  zanimanja ekonomist i komercijalist. Učenici su predstavili što u okviru svoga zanimanja mogu raditi  – digitalni marketing, računovodstvo, reklame, promidžbu, vježbeničku tvrtku i slično. Osnovnoškolci su se mogli upoznati s promidžbenim materijalima koje su izradili naši učenici te ih je najviše zainteresirao kviz financijske pismenosti gdje su  pomoću QR koda mogli pristupiti i provjeriti koliko su financijski pismeni, a oni koji su se prikazali kao financijski eksperti osvojili su nagrade.  Učenici koji su sudjelovali su Ena Domitrović, Patrcia Hržina, Marko Orehović , Magdalena Topal, Marinela Vukošić, Patricija Kašner i Ana Čirović, pod vodstvom profesorice Silvije Svetoivanec Maričić.                                                           

U sklopu fakultativne nastave Istraživački tim, uz vodstvo profesorice Lucije Labaš, učenice Margita Češković, Mia Marić, Alexandra Sopina i Mia Zetica provele su mnogobrojne intervjue s punoljetnim učenicima ostalih strukovnih zanimanja te njihovim profesorima i predstavnicima Obrtničke komore. Na taj način saznale su koje su prednosti ili nedostaci obrtništva te zašto su se intervjuirani učenici odlučili pohađati strukovna usmjerenja i koje su dobrobiti. Posljednji dan sajma učenice Alexandra Sopina i Mia Marić provele su panel raspravu s potpredsjednikom Zagrebačke obrtničke komore, u koju su se mogli uključiti svi sudionici sajma i potpredsjedniku postaviti pitanja.                                                                   

Upita, razgovora, rasprave i zabave nije nedostajalo, štoviše bilo je dosta intenzivno. Ovakvi događaji nam ponovo osvješćuju važnost strukovnih zanimanja  i obrta te nas tjeraju da i dalje stvaramo nove i dobre majstore.

Izvor: Lucija Labaš

 

Pročitajte još

Skip to content