Datum objave: 15. ožujka 2024.
Kategorija: Događanja | Vijesti

Posjet učenika farmi Lukač d. o. o. i Modularno drvno-tehnološkom poduzetničkom inkubatoru Grada Ivanić-Grada

Dana 11. ožujka 2024. godine učenici 3. i 4. razreda zanimanja komercijalist posjetili su obiteljsko poduzeće Lukač d.o.o. za proizvodnju i prodaju jaja. Sjedište poduzeća je u Zagrebu dok se sama proizvodnja nalazi na dvije lokacije – u Cagincu i Derežanima. 

Učenici su posjetili novu farmu u Derežanima gdje se nalaze tri proizvodne hale, jedan uzgojni objekt, jedan objekt za gnojnicu te pakirni centar. Iz proizvodnih hala automatski pokretnim trakama i bez ljudskog kontakata jaja stižu u pakirni centar gdje stroj sortirajući jaja prepoznaje i po potrebi uklanja ispucana i onečišćena jaja, a ispravna jaja dovodi do mjesta gdje se pakiraju u određenu ambalažu. Jaja se skladište prema propisima te dostavljaju vlastitim prijevoznim sredstvima, na područje cijele Hrvatske.
Osim proizvodnje i prodaje svježih jaja u ljusci proizvode i tekuća pasterizirana jaja za velike potrošače. Ljuske kao nusproizvod jaja ,usitne i koriste za mineralizaciju tla kojeg obrađuju u svrhu proizvodnju hrane za koke nesilice, dok se izmet koka nesilica koristi kao prirodno gnojivo za svoja poljoprivredna zemljišta. Na ovaj način imaju zaokruženi proces proizvodnje i nema nikakvog otpada, već se sve koristi u ponovnom procesu proizvodnje.
Na povratku s farme Lukač d.o. o., učenici su posjetili i Modularno drvno – tehnološki poduzetnički inkubator Grada Ivanić Grada, gdje su nas ljubazno dočekali direktorica IGRA – Razvojne agencije Grada Ivanić-Grada Sanja Mahovlić Vučinić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj i neki od stanara inkubatora. Direktorica i zamjenik gradonačelnika obratili su se učenicima s porukom i željom da će se neki od njih jednog dana odvažiti i ući u poduzetničke vode i da će ih upravo priče stanara inkubatora potaknuti na takav pothvat.
Nekoliko stanara inkubatora s učenicima je podijelilo svoje poduzetničke priče:
– vlasnik poduzeća Celias d.o.o., Deni Paulić čija je osnovna djelatnost proizvodnja biomase i drvene sječke koja je namijenjena kogeneracijskim postrojenjima koje proizvode električnu energiju i toplanama koje griju naseljena područja,
– tri vlasnice Da bar… obrta: Ksenija Koščak, Vanja Begović i Darija Vrtarić Jakoplić (bivše odgajateljice dječjeg vrtića), napustile su stalan posao i sada uređuju stare komade namještaja te mu daju novi život, bave se tzv. umjetničkom restauracijom,
– Damir Vuksan vlasnik je poduzeća Strojarske konstrukcije Vuksan d.o.o. koje se bavi razvojem i proizvodnjom. Pomoću CAD modeliranja ideje pretvara u 3D modele. Izrađuje protutipove te u suradnji s partnerima organizira i serijsku proizvodnju.

Učenici su i fizički posjetili poslovne prostore stanara inkubatora, uz prezentaciju i pojašnjenjem svojih aktivnosti.
Ovaj posjet je bio edukativan i praktičan, učenici su na jednom mjestu vidjeli i čuli informacije o različitim djelatnostima i aktivnostima naših sugrađana.
Posjet je planiran u Školskom kurikulumu za 2023./2024. godinu, a uz učenike u pratnji su bili nastavnici: Dolores Pilko, dipl. oec., Siniša Vodopija, dipl. oec. te mr.sc. Jadranka Dorešić, dipl. oec.

Izvor: Jadranka Dorešić

Pročitajte još

Skip to content