Datum objave: 30. travnja 2024.
Kategorija: Natjecanja | Vijesti

Tihana i Kristijan (1.i) sudjelovali su na 22.Intersteno svjetskom online natjecanju 

U razdoblju od 18. ožujka do 26. travnja 2024. godine održavalo  se 22. Intersteno svjetsko online natjecanje u kompjutorskoj daktilografiji u organizaciji međunarodne federacije Intersteno. Natjecanje se provodi na 17 različitih jezika među kojima, od 2007. godine, i na hrvatskom jeziku. Svrha je ovog natjecanja, na kojem svake godine sudjeluje sve više natjecatelja iz cijelog svijeta, poticanje vještine korištenja tipkovnice, posebice animiranje mladih ljudi na zdravu konkurenciju s vršnjacima diljem svijeta. Svaki natjecatelj ima mogućnost u realnom vremenu usporediti svoje rezultate s drugim sudionicima iste dobne skupine i u sveukupnom plasmanu, kako na svom materinjem jeziku tako i na 17 stranih jezika.

Ocjenjivanje točnosti i brzine provodi se prema međunarodnim standardima. Natjecanje se sastoji od desetominutnog prijepisa teksta, koristeći poseban software, a za hrvatski jezik dostupan je putem Taki softwarea. 

Dvije su vrste natjecanja: prijepis teksta na materinjem jeziku i višejezično natjecanje (mogućnost natjecanja na 2-17 registriranih stranih jezika na Taki softwareu).

Ove godine na svjetskom natjecanju  sudjelovalo je 184 škola, 254 nastavnika i 1214 učenika, a našu školu predstavljali su učenici 1.i razreda zanimanja komercijalist Tihana Benko i Kristijan Ivić koji su postigli 101. i 233. mjesto u svijetu.

Izvor: mr.sc. Jadranka Dorešić, dipl. oec., savjetnica

Pročitajte još

Skip to content